Henning Ejnefjäll – Elektroniskt presskit

Henning Ejnefjäll – En demon flera demon – del 2 (26/6-2020)

”En demon flera demon – del 2” innehåller 4 nya inspelningar och 43 bonusspår i form av äldre inspelningar och demon (1995-2020). Rockfarbror.se ger albumet 4/5.

Henning Ejnefjäll – En demon flera demon – del 1 (4/4-2019)

”En demon flera demon” är en albumserie som spänner över en stor del av min artistiska karriär på svenska, så här långt. Inspirationsfyllda och snabba demon blandas med lite mer ambitiösa och färdiga inspelningar. Hur långt tillbaka i tiden jag går har jag ännu inte riktigt bestämt mig för men 90-talet besöker jag definitivt. Del 1 har visst fokus på nutida inspelningar men avslutas med en akustisk demo från Professorsslingan på Lappkärrsberget i Stockholm, 1999. 

Att skriva och framföra en låt är en sak men att spela in den något helt annat. En bra historia kan bli en dålig upplevelse om du inte berättar den på ett bra sätt. På samma sätt kan en bra låt bli en tråkig upplevelse om du inte gör den rättvisa med en bra produktion. En demo kan i bästa fall fånga låtens själ och visa upp en potential. Idag känner jag ofta att gränsen mellan demo och färdig inspelning nästan suddats ut. En demo kallar man kort och gott något som inte känns helt färdigt eller slutgiltigt.

Henning - En demon flera demon

Då detta är digitala releaser och charmiga konvolut helt saknas har jag dedikerat en sida till att ge lite mer information om inspelningarna; när är de gjorda och under vilka omständigheter. En del har förstås fallit i glömska men jag skall anstränga mig för att minnas detaljer som kan vara intressanta. Läs mer här >>.

 

Press release – ”Henning Ejnefjäll – Egentligen 22” (2017)

1995 gjorde Henning sin singeldebut tillsammans med band som Kent och Broder Daniel. Henning var 21 år och hade erövrat ett kontrakt med det stora bolaget EMI Sverige. En bedrift för de allra flesta 21-åringar. Indie-pop regerade på listorna och band som Blur, Pulp och Oasis var mitt i sin storhetstid.
1996 gav Henning ut debutalbumet ”Äntligen 22” och artistkollegan Staffan Hellstrand kallade i en intervju albumet för ”årets svenska debutalbum”. Trots fyra plus (++++) i Aftonbladet och många fina recensioner tog sig skivan aldrig upp på några topplistor. Henning stod snart utan skivkontrakt och fann sig själv långt från musikbranschens finrum.
Idag, 21 år senare, är Henning tillbaka med sin egen tagning på svensk indie-pop och albumet ”Egentligen 22”.

Kort biografi

Det hela började i Arnö, ett bostadsområde strax utanför Nyköping. Vi var ett gäng kompisar som spelade fotboll och åkte skateboard. Någon kom plötsligt på idéen att vi skulle starta ett band. Det var 1987. Vi lade bollen på hyllan och införskaffade instrument. För min del blev det gitarr. Även om vi ägnade en hel det tid åt att repa och gjorde vad vi kunde för att låta som Metallica eller Iron Maiden så tror jag vi spenderade nästan minst lika mycket tid åt att diskutera bandnamn och skissa på loggor. Jag kan fortfarande minnas hur knäckt jag var när jag satt med tabulaturen till Yngwie Malmsteens ”Rising force”. Hårdrocksriffen övergavs tillslut till förmån för det lite mer akustiska gitarrspelet och låtskrivande. Via musikstudios i San Francisco och Stockholm lyckades jag under sena nätter ratta fram ett gäng skapliga inspelningar som gav mig skivkontrakt med Amigo musik och senare EMI (1994).

Längre biografi ->

Video – Revolution (singel 2018)

Video – Från ett garage (mitt i Sverige)

Från albumet ”Egentligen 22” som släpps 27:e april.

Pressfoton

henning_press3_2400x1600

henning_press2_2400x1600

henning_press1_2400x1600
Foto: Sandra Blomqvist (2017)

Video (tidigare releaser)

Henning Ejnefjäll – Äntligen 22 (EMI/Parlophone 1996)

Kontakt

E-post: henning@ilaro.se 
Facebook: https://www.facebook.com/henningsverige/